Gebruikers klagen over de snel verouderende batterijen van de iPhone

Hoewel de veroudering van batterijen een fenomeen is dat altijd al heeft bestaan, was het tot op zekere hoogte onbekend voor de overgrote meerderheid van de gebruikers. De oorzaken en gevolgen ervan werden ongeveer twee jaar geleden alom gemeld, toen Apple een mechanisme in het iOS introduceerde dat de prestaties van de iPhone beperkt wanneer de batterij 80% van zijn capaciteit bereikt. Cupertino legde dit uit met de bedoeling om toevallige herstarten te elimineren, hoewel geen enkele andere smartphone ooit zo’n effect heeft ervaren, behalve de iPhone. Daarom besloten gebruikers dat Apple gewoon volledig nutteloze batterijen in hun apparaten zou installeren.

Bezitters van een iPhone X hebben geklaagd over de snelle achteruitgang van de batterijen van hun smartphone. Relevante berichten verschijnen op het Reddit-portaalen het officiële technische ondersteuningsforum van Apple. Velen hebben hun accucapaciteit zien toenemen van 100% tot 80-85% in twee jaar van verminderd gebruik. Dit is precies het moment waarop speciale mechanismen de processorprestaties beginnen te beperken om spontane herstarten als gevolg van stroompieken te voorkomen.

Wanneer moet ik de batterij vervangen?

Over het geheel genomen werd dit resultaat zeer verwacht, gezien het feit dat de lithium-ionbatterij een capaciteit heeft van 500 laadcycli alvorens af te breken. Het blijkt dat als je je smartphone elke dag oplaadt, de batterij een punt bereikt waarop deze moet worden vervangen, zodat de iPhone niet in ongeveer anderhalf jaar tijd stroom verliest. Natuurlijk wisten de gebruikers die klaagden over de daling van de capaciteit dit, maar ze hoopten nog steeds dat hun smartphone het iets langer zou uithouden zonder reparatie.

De belangrijkste bewering van de eigenaars van de iPhone X is dat ze door de aankoop van een smartphone voor duizend euro een langere periode van ononderbroken werking verwachtten. Toch vinden ze dat Apple meer aandacht had moeten besteden aan het behoud van de batterij van een smartphone die zo duur is in termen van capaciteit. Door bijvoorbeeld het vermogen van de iPhone X te vergroten, wordt de kracht van de iPhone X tegen dezelfde detailhandelsprijs als die van de vorige generatie smartphones, 1,5 keer zo groot.

Waarom is de prestatie van de iPhone gedaald

Aan de ene kant heeft natuurlijk niemand deze mensen beloofd dat de iPhone X langer goed zou werken dan andere smartphones. Maar, aan de andere kant, niemand heeft hen gewaarschuwd dat het apparaat niet zo lang zal duren voordat de volgende iPhone wordt uitgebracht, en dat ze dan ofwel het verleden moeten vergeten of het oude vlaggenschip naar het servicecentrum moeten brengen. Natuurlijk praat Apple er al enige tijd over op zijn website, maar verbergt deze informatie waar gewone gebruikers meestal niet naartoe gaan, en gebruikt zulke specifieke formuleringen dat, in een haast om het te begrijpen, niet iedereen dat kan. Als u zich echter zorgen maakt en de capaciteit van de batterij echt is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met het Apple Service Center. Vaak is het grootste probleem niet de accu, dus in dit geval moet u door specialisten worden gediagnosticeerd.

Is er iets wat je kunt doen? Nee, niet echt. Maar Apple heeft dat dit jaar gedaan door de iPhone 11 uit te rusten met een dynamisch energiebeheersysteem dat de veroudering van de batterij vertraagt en voorkomt dat de prestaties tastbaar afnemen, zelfs als de batterij versleten is. Het is bekend dat het nieuwe mechanisme een combinatie is van hardwarecomponenten en softwarealgoritmen, maar het is niet duidelijk waarom het niet kon worden geïntegreerd in eerdere modellen, vooral omdat het slijtageprobleem al enkele jaren bestaat.